FB-logo
act06-jv-atelier-jan-verschoor

Atelier Jan Verschoor
doorlopende activiteit

Het atelier van Jan Verschoor is op afspraak te bezoeken! Prima te combineren met een bezoek aan het Museumhuis JAN en het aangrenzende Museum JAN (zie website voor contactgegevens). Zie de foto's hiernaast voor een impressie.

act05-jv=25-jaar-jan

act05-jv=25-jaar-jan

Tentoonstelling ‘25 jaar Jan’ in Museum Jan van der Togt
februari 2017

Aan de oprichting van Museum Jan van der Togt in 1991 ging een jarenlange vriendschap vooraf tussen Jan Verschoor en Jan van der Togt, voormalig directeur van de Tomado-fabrieken. Van der Togt verzamelde niet alleen kunstwerken van Verschoor, maar liet zich ook door hem adviseren bij het uitbreiden van zijn collectie die de basis zou vormen van het museum.

Het 25-jarig bestaan van Museum Jan van der Togt werd in 2016 gevierd met onder andere de tentoonstelling ‘25 jaar Jan’. Het werk van Jan Verschoor had in deze expositie vanzelfsprekend een prominente plaats gekregen, zoals te zien is op de foto’s hiernaast.

act03-jv-keukenhof

Jan Verschoor: Verstilde beweging – sculpturen & objecten
januari 2016

In 2015 was het werk van kunstenaar Jan Verschoor te zien in de historische omgeving van Landgoed Kasteel Keukenhof in Lisse. Het landgoed met het kasteel is, zoals de meeste buitenplaatsen, altijd al een broeiplaats en presentatieplek geweest voor kunst en cultuur.

De hedendaagse kunst van Verschoor wilde een verbintenis aangaan met de geschiedenis van kamers en torens van het gebouw, met zichtbare vormen uit de afgelopen eeuwen. Voor het eerst werd zijn kunst getoond in een dergelijke klassiek-historische setting. De expositie omvatte een dwarsdoorsnede van Verschoors oeuvre met zowel ouder als meer recent werk, maar ook een aantal nieuwe stukken, speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt. In totaal ruim 25 werken, waaronder een aantal bruiklenen van de Stichting Jan Verschoor.

Een prachtige impressie van de tentoongestelde werken vindt u hiernaast.
De catalogus die ter gelegenheid van deze expositie is samengesteld is nog verkrijgbaar in Museum Jan van der Togt, Amstelveen.

Video ‘Ruimtelijke Schoonheid: Jan Verschoor 50 jaar kunstenaar’

Workshop voor bewoners van zorgcentrum Nieuw-Vredeveld op 30 september 2014 in het kader van het kunstproject ‘In het spoor van Jan Verschoor’

edu03-sdwh-3

Tentoonstelling ‘Kunst verbindt kinderen’ (foto en video)

Educatieve activiteiten
september 2014 (laatste aanpassing: juli 2016)

In het kader van de Jan Verschoor-expositie (‘Retrospectief’, van 4 september – 12 oktober 2014) vonden in het Museum Jan van der Togt diverse educatieve activiteiten plaats.

De gemeente Amstelveen had aan de Stichting Jan Verschoor subsidie (‘Kwaliteitsimpuls onderwijs’) gegeven voor het lesprogramma ‘Ruimtelijke Schoonheid’ voor leerlingen van de bovenbouw vwo, waarbij Jan Verschoor en zijn werk centraal staan. In het kader van dit lesprogramma is de video ‘Ruimtelijke Schoonheid: Jan Verschoor 50 jaar kunstenaar’ gemaakt waarin de kunstenaar vertelt over zijn werk. Het lesprogramma ‘Ruimtelijke Schoonheid’ wordt in het kader van het Loket Cultuureducatie Amstelland vanaf het schooljaar 2016-2017 aangeboden voor vwo-leerlingen; zie de website van Loket Cultuureducatie Amstelland.

Voor 65-plussers (onder andere bewoners van het zorgcentrum Nieuw-Vredeveld in Amstelveen) werd het kunstproject ‘In het spoor van Jan Verschoor’ aangeboden, financieel mogelijk gemaakt door het Fonds Sluyterman van Loo (themaprogramma Lang Leve Kunst). Hiernaast een impressie van de workshop voor bewoners van het zorgcentrum op 30 september 2014.

In het kader van de samenwerking tussen de Stichting Jan Verschoor, het Museum Jan van der Togt en de Stichting Derde Wereld Hulp (www.sdwh.nl) zijn in mei 2015 door kinderen in Vijayawada (India) en Amstelveen kunstwerken (schilderijen en collages) gemaakt. Dat heeft geleid tot een prachtige tentoonstelling: ‘Kunst verbindt kinderen’. Zie de foto en video hiernaast.

De educatieve activiteiten maken deel uit van het Educatieprogramma van Museum Jan van der Togt.