FB-logo
nws-jv-fotos-erwin-olaf-museumhuis-jan

Nu te zien: foto’s van Erwin Olaf in het Museumhuis
november 2022

Stichting Jan Verschoor heeft via een schenking enkele foto’s van Erwin Olaf in bezit gekregen. Twee foto’s hangen in het Museumhuis en vormen een boeiend samenspel met de objecten van Jan Verschoor en anderen.

Een kijkje in het atelier van Jan Verschoor
november 2022

In het ‘Museumatelier van Jan’ kijk je mee over de schouder van kunstenaar Jan Verschoor. Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, en Jan Verschoor vertellen in deze video over Jans fascinatie voor verschillende materialen, zijn verbondenheid met Museum JAN en de perfecte afwerking van zijn volledig abstracte werken. Het atelier van Jan Verschoor zit in het monumentale schoolgebouwtje direct achter het Museumhuis.

nws-jv-boek-jan-verschoor-waanders

Verschenen: nieuw boek over leven en werk Jan Verschoor
juli 2021

Bij Waanders & de Kunst is het nieuwe boek over leven en werk van beeldend kunstenaar Jan Verschoor verschenen. Natuurlijk met oogstrelend beeldmateriaal van zijn veelzijdig oeuvre. Maar ook met inspirerende tekstuele bijdragen van een groot aantal personen die het persoonlijke en artistieke pad van Jan Verschoor hebben gekruist. Een must voor liefhebbers van de kunstenaar en zijn weergaloze dynamische kunstuitingen!

Bekijk hier een selectie van pagina’s uit het boek over Jan Verschoor.

Het boek is te koop in de museumwinkel van Museum JAN. De prijs is € 24,95. Vrienden van het museum betalen € 22,50.
Het boek is ook te bestellen via de website van Waanders Uitgevers.

nws-jv-nalatenschap-lia-kraan

Verwacht: expositie werken uit de nalatenschap van Lia Kraan in Museumhuis JAN
maart 2020

Binnenkort is in Museumhuis JAN een expositie van kunstwerken uit de nalatenschap van Lia Kraan te zien. Samen met Jan van der Togt en beeldend kunstenaar Jan Verschoor was Lia Kraan in 1991 de oprichter van Museum Jan van der Togt, nu Museum JAN.

Huiskamerexpositie ‘Verstilde vormen en sculpturen’ in Raadhuis Amstelveen
maart 2020

Vanaf 26 februari 2020 is in de ‘Huiskamer’ van de gemeente Amstelveen, de ruimte rond de raadzaal in het Raadhuis, een expositie te zien met foto’s van kunstwerken van Jan Verschoor. Alle objecten en beelden zijn gefotografeerd tijdens de tentoonstelling ‘Verstilde vormen en sculpturen’ die in 2015 op Landgoed Kasteel Keukenhof plaatsvond. De expositie in het Raadhuis van Amstelveen is een half jaar lang te bezoeken. Hiernaast een impressie van de opening van de tentoonstelling.

nws-jv-het-sieraad

Het verhaal van Rob Brünnmayer
april 2019

Zondag 14 april 2019 bracht Pim Mager, bestuursvoorzitter van de Stichting Jan Verschoor, een eerbetoon aan Rob Brünnmayer met de voordracht ‘Het verhaal van Rob Brünnmayer’. De ca. 150 aanwezige Vrienden van Museum Jan van der Togt gaven Rob een ovationeel applaus. De voordracht is hier na te lezen. Kijk op Amstelveenweb voor het videoverslag.

nws-jv-kerstsfeer

Industrieel Jan van der Togt en kunstenaar Jan Verschoor: de cirkel is rond!
januari 2019

De jeugdige Jan van der Togt ontwierp op de zolder van zijn ouderlijk huis het iconische behanghaakje van messing dat later door Tomado in productie zou worden genomen. Honderd jaar later maakte beeldend kunstenaar Jan Verschoor op de bovenverdieping van het Museumhuis kleine sculpturen van messing: de cirkel is rond!

De expositie in het Museumhuis toont behalve deze objecten ook kunstzinnig werk met blik zoals koektrommels. Deze objecten vonden voor Jan Verschoor hun inspiratie in de jaren 90 in het atelier van César in Parijs, van wie ook het beroemde werk met colablikjes in het Museumhuis te zien is. De nieuwe objecten zijn wederom een bewijs van de enorme energie en creativiteit van kunstenaar Jan Verschoor.

Tot en met 3 maart 2019 bent u tijdens de openingstijden van Museum Jan van der Togt van harte welkom in het Museumhuis om de tentoonstelling te bekijken.

nws-jv-kerstsfeer

foto’s: Tom Haartsen

Museumhuis in kerstsfeer
december 2018

Het Museumhuis dat grenst aan Museum Jan van der Togt is volop in kerstsfeer! Jan Verschoor toont hier nu nieuwe hang- en wandobjecten die weer een prachtige uiting zijn van zijn niet-aflatende creativiteit als beeldend kunstenaar. De balans en harmonie in vorm, kleur en materiaalgebruik (onder andere metalen en kralen) vormen opnieuw zijn unieke artistieke handtekening.

De kunstzinnige ornamenten worden geëxposeerd in de intieme sfeer van het Museumhuis, de plaats bij uitstek voor de ontmoeting met kunst en kunstenaar.

Het Museumhuis is toegankelijk via Museum Jan van der Togt, in het algemeen gedurende de openingstijden van het museum.

Neem voor meer informatie contact op met Jan Verschoor: tel. 06-54311772 of via jan@janverschoor.nl.

nws-jv-jaap-egmond

Jaap Egmond in het Museumhuis (foto: Tom Haartsen)

Wandreliëfs van Jaap Egmond in het Museumhuis
augustus 2018

Vanaf 1 september 2018 zijn karakteristieke wandreliëfs van beeldend kunstenaar Jaap Egmond (1913-1997) te zien in het Museumhuis bij Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50 in Amstelveen. De getoonde werken behoren tot de privécollectie van de bewoners van het Museumhuis, de kunstenaars Jan Verschoor en Rob Brünnmayer. Jaap Egmond heeft bijna 25 jaar gewerkt in het schoolgebouw naast het museum waar nu het atelier van Jan Verschoor is.

De mini-expositie is een eerbetoon aan kunstenaar Jaap Egmond. Hij beschouwde zichzelf als een constructivist die zich – anders dan de leden van de toenmalige Nul-groep – liet inspireren door wiskundige verhoudingen. De witte wandreliëfs van zijn hand, bestaande uit gelijkvormige elementen gemaakt van karton en papier, worden als het ware gekenmerkt door een ritmische beweging en zijn van een tijdloze schoonheid. Ze passen perfect bij de vloeiend-harmonieuze beelden van Jan Verschoor.

Vijftig jaar geleden vormden de jonge beeldhouwer Jan Verschoor en Jaap Egmond een verrassend exposanten-duo (‘Jaap aan de wand en Jan op de vloer’). Eerst in het Kunstenaarscentrum in Bergen; later in Galerie Bouma in Amsterdam. De laatste expositie was voor kunstverzamelaar Jan van der Togt de eerste kennismaking met het werk van Jan Verschoor en dit was de kiem voor het ontstaan van het latere Museum Jan van der Togt.

nws-jv-eugen-brands-van-zwart-uit

nws-jv-eugen-brands-van-zwart-uit

Eugène Brands: Van zwart uit, Vrij palet

Eugène Brands in het Museumhuis
februari 2018

In het Museumhuis zijn vanaf 2 maart 2018 werken van Eugène Brands te zien die behoren tot de privécollectie van Jan Verschoor en Rob Brünnmayer. Beide kunstenaars hadden een heel goede relatie met Eugène Brands en ze hebben een bijzondere waardering voor zijn werk.

In het recent verschenen boek Eugène Brands; 10 x verzameld (samengesteld door Ruud Lapré mede ter gelegenheid van de expositie ‘Eugène Brands; Van huiskamer tot heelal’ in het Cobra Museum) roemt Jan Verschoor de eenheid en sereniteit van Brands’ werk, de compositie ervan en de harmonie in kleuren. ‘Intens maar ook rustgevend.’ Het is voor kunstliefhebbers dan ook een buitenkansje om van werk van Eugène Brands te komen genieten in de intieme omgeving die het Museumhuis biedt.

De tentoonstelling ‘Eugène Brands in het Museumhuis’ is te zien in de weekenden tijdens de openingsuren van Museum Jan van der Togt en wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Jan Verschoor.

nws-jv-objecten-met-kralen

Expositie in het Museumhuis: ‘Jan Verschoor: Objecten met kralen’
februari 2018

In het Museumhuis dat grenst aan Museum Jan van der Togt wordt in de maand februari 2018 een bijzondere expositie gehouden: ‘Jan Verschoor: Objecten met kralen’.

De sculpturen van beeldend kunstenaar Jan Verschoor worden gekenmerkt door hun perfecte balans en harmonie in vorm, kleur en materiaalgebruik. Verstilde beweging. Ruimtelijke schoonheid.

In de tentoonstelling ‘Jan Verschoor: Objecten met kralen’ toont de kunstenaar zijn creatieve en ambachtelijke meesterschap opnieuw in de vorm van prachtige kleine kunstobjecten met kralen. Vrije dynamische vormen van een bijzondere schoonheid. Uitmuntend geschikt voor de kunstbeleving in de intieme omgeving waartoe het Museumhuis uitnodigt. Jan Verschoor geeft met deze expositie een vervolg op de tentoonstelling ‘Jan Verschoor: Het Sieraad’: esthetische objecten voor het interieur.

De tentoonstelling ‘Jan Verschoor: Objecten met kralen’ is in het Museumhuis te zien in de weekenden tijdens de openingsuren van Museum Jan van der Togt en wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Jan Verschoor.

nws-jv-het-sieraad

Expositie ‘Jan Verschoor: Het Sieraad’
februari 2018

In het Museumhuis vond in januari 2018 de expositie ‘Jan Verschoor: Het Sieraad’ plaats.

nws-jv-oeuvrecatalogus

Oeuvrecatalogus Jan Verschoor
februari 2017

Als Vriend of trouwe bezoeker van Museum Jan van der Togt bent u waarschijnlijk ook een bewonderaar van het werk van beeldend kunstenaar Jan Verschoor. Misschien bent u zelfs wel in het bezit van een of meerdere kunstwerken van Jan. De Stichting Jan Verschoor stelt zich ten doel het werk van Jan Verschoor onder de aandacht van het publiek te brengen, o.a. door middel van publicaties en door exposities mogelijk te maken.

Een van de plannen van de Stichting Jan Verschoor is een digitale oeuvrecatalogus van de werken van Jan Verschoor samen te stellen. Dankzij de medewerking van Museum Jan van der Togt is de basis van deze catalogus al gelegd, namelijk de beschrijving van het werk van Jan dat tot de collectie van het Museum behoort. Wij stellen het erg op prijs als particuliere bezitters van werk van Jan ook willen bijdragen aan de totstandkoming van deze catalogus.

Daarom ons verzoek: wilt u, als u tot de Jan Verschoor kunstbezitters behoort, een e-mail sturen aan Pim Mager (bestuursvoorzitter Stichting Jan Verschoor) via pimmager@gmail.com, liefst met als bijlage een foto van het werk? We nemen dan contact met u op. U kunt te zijner tijd vanzelfsprekend aangeven of u anoniem (‘in particulier bezit’) of met uw naam in het bestand wilt worden opgenomen.

nws-jv-jan-verschoorzaal

Jan Verschoorzaal in Museum Jan van der Togt
oktober 2016

Jan Verschoor is 25 jaar lang directeur geweest van Museum Jan van der Togt, in feite dus vanaf de oprichting van het museum in 1991. Om hem te eren voor deze verdienste heeft het museum een zaal in de nieuwbouw de ‘Jan Verschoorzaal’ gedoopt. Deze onthulling heeft plaatsgehad tijdens de feestelijke heropning van het museum in september 2016.

nws05-jv-ode-aan-jan-verschoor

Ode aan Jan Verschoor in de Schouwburg Amstelveen
oktober 2016

Als eerbetoon aan Jan Verschoor en om hem te danken voor zijn inzet voor de Amstelveense samenleving werd vanaf oktober 2016 in de Schouwburg Amstelveeen een fototentoonstelling gehouden van zijn werk zoals dat was tentoongesteld in Kasteel Keukenhof (najaar 2015).
Een (foto)verslag van de opening van de tentoonstelling is te vinden op Amstelveenweb.com.
Nadere informatie over de fototentoonstelling is te lezen in deze tekst, geschreven door Ruud Lapré (auteur beeldende kunsten en bestuurslid van Stichting Jan Verschoor).

nws02-jv-culturele-anbi

culturele ANBI-status voor Stichting Jan Verschoor
maart 2015

De Belastingdienst heeft positief gereageerd op het verzoek van Stichting Jan Verschoor om aangemerkt te worden als culturele ANBI. Het bestuur van de stichting is bijzonder blij hiermee omdat dit vooral voordelen heeft voor donateurs van de stichting. Voor particulieren en bedrijven die schenken aan een culturele ANBI geldt een extra giftenaftrek. Meer informatie over dit belastingvoordeel vindt u op de website van de Belastingdienst.